Kako napravit pravu pizzu napoletanu?

Cooked Food

Pizza napoletana je poznata po svom tankom, hrskavom tijestu i jednostavnim, svježim sastojcima. Evo osnovnog recepta za pripremu:

Sastojci:

Za tijesto:

  • 500 g brašna (Tipo “00” ili glatkog brašna)
  • 325 ml vode
  • 10 g soli
  • 2 g suhog kvasca ili 5 g svježeg kvasca
  • 1 žličica maslinovog ulja (opcionalno)

Za nadjev:

  • 400 g pasirane rajčice (plodovi rajčice ili pelati)
  • 250 g mozzarelle (idealno buffalo mozzarella) ili fior di latte
  • Svježi bosiljak
  • Maslinovo ulje
  • Sol po ukusu

Priprema:

  1. Priprema tijesta:
  • U velikoj zdjeli pomiješajte brašno i sol. U drugoj zdjeli, otopite kvasac u vodi.
  • Postepeno dodajte vodu s kvascem u brašno, miješajući dok ne dobijete homogenu smjesu.
  • Mijesite tijesto 10-15 minuta dok ne postane glatko i elastično.
  • Oblikujte tijesto u kuglu, stavite ga u lagano nauljenu zdjelu, prekrijte krpom i ostavite da se diže 1-2 sata na toplom mjestu.
  1. Oblikovanje pizze:
  • Nakon što se tijesto udvostručilo, podijelite ga na 2-3 dijela (ovisno o željenoj veličini pizze).
  • Na pobrašnjenoj površini, oblikujte svaki komad tijesta u krug debljine oko 3 mm. Pomoću ruku, nježno proširite tijesto, ostavljajući rubove malo deblje.
  1. Dodavanje nadjeva:
  • Na tijesto rasporedite pasiranu rajčicu, a zatim dodajte natrganu mozzarellu i listiće svježeg bosiljka.
  • Po želji, kapnite malo maslinovog ulja i posolite.
  1. Pečenje:
  • Zagrijte pećnicu na najvišu temperaturu (idealno 250-300°C) i, ako imate, koristite kamen za pečenje.
  • Stavite pizzu u pećnicu i pecite 7-10 minuta, ili dok rubovi ne postanu zlatno smeđi i hrskavi.
  1. Posluživanje:
  • Izvucite pizzu, dodajte još bosiljka i malo maslinovog ulja prije posluživanja.

Uživajte u svojoj domaćoj pizzai napoletani!

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Scroll to Top