Koje brašno koristiti za pizzu

Close-Up View of Pizza With Olives

Najbolje brašno za hrskavu pizzu

Za pripremu pizze najčešće se koristi tip brašna “00” koje je fino mljeveno i ima visok sadržaj glutena. To omogućava dobru elastičnost tijesta i hrskavu koricu. Ako ne možete pronaći “00” brašno, možete koristiti i pšenično brašno tip 500 ili čak integralno brašno za zdraviju opciju. Važno je da brašno bude dobro kvalitete kako bi tijesto bilo savršeno!

Tijesto za pizzu obično treba odmarati najmanje 30 minuta do 1 sat na sobnoj temperaturi. Ako imate vremena, možete ga ostaviti da odstoji i do 2-3 sata. Za još bolji rezultat, tijesto možete staviti u hladnjak da odstoji preko noći. To omogućava bolji razvoj okusa i teksture. Nakon odmora, obavezno ga malo promijesite prije oblikovanja.

Najbolje opcije za pečenje pizze su:

  1. Pizza peć: Idealna za postizanje visoke temperature koja omogućava brzo pečenje i hrskavu koricu.
  2. Rerna za kruh: Također odlična, posebno ako ima mogućnost postizanja visoke temperature.
  3. Obična kuhinjska rerna: Ako koristite kamen za pečenje ili čeličnu ploču, možete postići vrlo dobre rezultate. Preporučuje se da se rerna zagrije na najvišu temperaturu (oko 250°C ili više) barem 30 minuta prije pečenja.
  4. Grill: Na roštilju možete postići odlične rezultate, posebno ako koristite indirektnu vatru.

Ne zaboravite prethodno zagrijati rernu ili peć, kako bi se postigla optimalna hrskavost!

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Scroll to Top